Tietoa pelistä
Monen nimen mahjong
Mahjong on alunperin kiinalainen peli, joka on sittemmin levinnyt ympäri maailman. Pelin suosio on yhä suurimmillaan Aasiassa, jossa sitä pelataan useina erilaisina paikallisina muunnelmina. Länsimaihin peli löysi tiensä ensimmäisen kerran 1900-luvun alussa ja alkuinnostuksen peli on elänyt vaivihkaista hiljaiseloa. Internetin myötä pelin suosio on kasvanut länsimaissakin.
Mahjong-nimestä tullee useimmille mieleen mahjong-pasianssipeli, jossa yritetään kerätä tiilipareja. Se on hauska peli, mutta ei varsinaisesti liity millään tavalla oikeaan mahjongiin.
Mahjongin nimestä näkee paljon erilaisia kirjoitusasuja. Kiinaksi peli on 麻將, pinyin-latinisoinnilla májiàng. Yhdysvalloissa rekisteröitiin tavaramerkiksi Mah-Jongg ja tätä kahden g:n muotoa näkee paljon yhteen ja erikseen, viivalla ja ilman: mahjongg, mah jongg, mah-jongg. Japaniksi peli on マージャン, länsimaisesti maajan. Käytän kuitenkin näillä sivuilla mielestäni vakiintuneinta länsimaista muotoa mahjong, vaikka majiang onkin oikeaoppisempi. Nimi lausutaan jotakuinkin maadžang.
Kiinalainen rommipeli
Eksotiikastaan huolimatta mahjong ei itse asiassa ole kovinkaan kummallinen peli. Monet suomalaiset kortinpelaajat tuntevat ginirommin, canastan tai jonkun muun rommipelin. Rummikub lienee myös monille tuttu. Nämä kaikki ovat sukua mahjongille: mahjong on oikeastaan rommipeli, jota pelataan korttipakan sijasta mahjong-tiilillä.
Mahjong-tiiletkin ovat itse asiassa sukua pelikorteille – etäisiä serkkuja, suunnilleen. Korttipelien alkuperä on hieman hämärän peitossa, mutta todennäköisesti Kiinassa, jossa käytettiin niin kutsuttuja rahakortteja. Nämä rahakortit ovat joidenkin teorioiden mukaan edeltäjiä sekä mahjong-tiilille että länsimaisille pelikorteille.
Lue lisää mahjongin historiasta ja tutustu mahjongia muistuttaviin peleihin.
Mahjongin perusidea
Mahjongissa pelaajien tavoitteena on saada valmiiksi 14 tiilen mahjong-käsi, jossa on neljä kolmen tiilen yhdistelmää ja pari. Vuorot kulkevat siten, että vuoronsa aluksi pelaaja nostaa tiilen muurista (vastaa korttipelin nostopakkaa) ja jos ei sillä tiilellä voita, heittää kädestään yhden tiilen pois. Tietyissä tilanteissa toisen pelaajan poisheittämän tiilen voi ottaa itselleen.
Pelaaja, joka saa voittokäden valmiiksi ensimmäisenä voittaa jaon ja saa pisteitä kätensä arvon mukaan. Tässä kohtaa mahjong eroaa monista länsimaisista rommipeleistä, joissa tavallisempaa on sakottaa muita pelaajia käteen jääneistä korteista.
Maassa maan tavalla
Mahjongista on olemassa lukuisia erilaisia muunnelmia. Pohjimmiltaan peli-idea on tämä ja kaikki muunnelmat tunnistaa kyllä samaksi peliksi, mutta varsinkin pisteenlaskussa on paljon vaihtelua. Eri maissa pelataan eri tavoin ja varsinkin alueilla, joissa peli kulkeutuu luonnollisesti kansanperinteenä vaihtelua on runsaasti. Länsimaissa pelaaminen on enemmän oppikirjalähtöistä, joten pelitavat ovat yhtenäisempiä.
Länsimaalaisellakin pelaajalla on kuitenkin valinnan paikka edessään sääntöjärjestelmää valittaessa. Usein peliseura määrää, millä tyylillä pelataan, mutta jos aloittaa pelaamisen tyhjästä, saa tyylinsä valita vapaasti. Näillä sivuilla on esitelty erilaisia tapoja pelata mahjongia. Niistä voi valita itselleen sopivan.
Jos olet aloittelija, tutustu erityisesti aloittelijoille suunnattuihin ohjeisiin.
マージャン => maajan.
Ei asuta USAssa, eihän…? Tuo a on suomessa aika tärkeä…
Kiitos korjauksesta! Englanninkielisten lähteiden varassa tässä on tosiaan menty, kun oma japanintaito rajoittuu noin kahteen sanaan.
”Länsimaihin peli löysi tiensä ensimmäisen kerran 1900-luvun alussa ja alkuinnostuksen peli on elänyt vaivihkaista hiljaiseloa. ”
Eikö tuosta puutu sana (tai pari), siis: ’alkuinnostuksen jälkeen/laannuttua/hiivuttua/mentyä ohi /tasaannuttua/tms. peli…’ ?
Tai ehkä olen analfabeetti, mistä pahoitteluni. Kiitosta sivustoista.
Joo, sana puuttuu välistä.
Hei,
onkohan Jyväskylässä mitään mahjong-seuraa tai pelaajia, miten heihin saisi yhteyden?