Klassinen japanilainen mahjong
Selkeä ja tasapainoinen peli
Klassinen japanilainen mahjong on melko suosittu pelimuoto, varsinkin Pohjoismaissa. Suomessa sen suosiota edisti aikoinaan TKK:n mahjong-kerho Kejimajiangmi, jonka nettisivuilla olevat säännöt edustivat klassista japanilaista peliä. Eikä suotta, sillä klassinen japanilainen mahjong on varsin elegantti ja helppo mahjongin muoto. Se on pelkistetympi kuin esimerkiksi riichi.
Tämä pelimuoto perustuu Japanin merkittävimmän mahjong-yhdistyksen kehittämiin sääntöihin. Säännöt luotiin joskus 1950-luvulla. Pelissä on paljon tilaa puolustuspelille ja nopeiden käsien kehitteleminen on vahva strategia.
Tunnusomaisia piirteitä
- 136 tiiltä, kukkia ei käytetä
- melko paljon erilaisia voittokäsiä
- pisteenlasku perustuu yhdistelmistä saataviin pisteisiin ja erikoisemmista saavutuksista tuleviin tuplauksiin
- itä maksaa ja saa tuplaten
- pelataan neljä kierrosta, itä pysyy jakajana jos voittaa
Tarkempia yksityiskohtia
- Suomenkieliset säännöt (tulossa)
- Suomenkieliset säännöt Tuomon mahjong-sivuilla
- Englanninkieliset säännöt 4 Winds Mahjongin tietokannassa
Muuta huomionarvoista
Eleanor Noss Whitneyn A Mah Jong Handbook on omistettu täysin klassiselle japanilaiselle mahjongille. Jos aikoo pelata näillä säännöillä, kirja on todella hyvä hankinta. Katso lisätietoja kirjasivulta. Myös Tarotista texas hold’emiin -kirjassa on klassisen japanilaisen pelin säännöt.
Heivaan!
Onko siellä kenelläkään muulla kopiota noista vanhoista Kejimajiangmin säännöistä? Minulla on tulosteet tärkeimmistä sivuista vuodelta 2005. Jos niistä on apua esim. noissa tulevissa suomenkielisissä säännöissä, voin skannata ja tekstitunnistaa ne valmiiksi!?
Minä en ainakaan erityisemmin tarvitse, Tarotista texas hold’emiin -kirjaa varten kirjoitin omat säännöt.