Muunnelmia riichin sääntöihin

Näillä sivuilla esitellyt riichin säännöt eivät luonnollisesti ole ainoa tapa pelata. Euroopan Mahjong-liiton virallisina sääntöinä ne ovat käytännössä niin viralliset kuin mahdollista ja siten hyvä neutraali valinta, mutta sääntöihin on myös paljon vaihtoehtoisia muunnelmia. Esittelen tässä joitain, omia suosikkejasi voit ilmoittaa osoitteeseen mikko mahjongopas info.

Helpompi peli aloittelijoille

Perusjuttuja: uusille pelaajille minimipistesäännöt ovat aina vähän hankalia. Niin myös tässäkin tapauksessa, vaikka yhden yakun minimi ei niin vaativa olekaan. Suosittelen silti aloittelijoiden kanssa pelaamaan ilman minimiä.

Nollan fanin käsien pisteenlasku voi tuottaa ongelmia. Helpoin tapa on katsoa taulukosta vastaavan yhden fanin käden pistearvo ja jakaa se kahtia. Vaihtoehtoisesti voi laskea käden minipisteet, pyöristää ne ylöspäin tasakymmeniin, tuplata kahdesti (koska joka kädessä on vähintään kaksi tuplausta) ja pyöristää sitten ylöspäin sataan pisteeseen.

Vähemmän sattumanvaraisuutta

EMA:n säännöissä käytetään täyttä valikoimaa dora-tiiliä. Dorat lisäävät peliin hitusen tuuria, varsinkin jos käytössä on koko setti eli dora, ura dora, kan dora ja kan ura dora. Hieman rauhallisemman pelin saa jättämällä osan pois ja pelaamalla esimerkiksi pelkällä doralla, ilman kongeista tulevia lisä-doria ja riichistä paljastettavia ura doria.

Myös punaiset viitoset ovat vapaaehtoisia. Niiden käyttämisen suhteen merkittävin tekijä taitaa olla se, onko niitä setissä vai ei.

Yakitori-sääntö

Yakitori tarkoittaa paistettua kanaa. Yakitori-merkit ovat laattoja, joiden toisella puolella on varrastetun kanan kuva. Toinen puoli on tyhjä. Pelin alussa pelaajilla on kanapuoli esillä. Kun pelaaja voittaa käden, hän kääntää kanansa kuvapuoli alaspäin. Pelin lopussa pelaajat, joiden kana on näkyvillä, joutuvat maksamaan jonkun rangaistuksen, joka sovitaan ennen pelin aloittamista.

Rahasta pelaaminen

Rahasta pelattaessa on tapana varmistaa voittajalle hyvä potti siten, että kaikki maksavat 5 000 pistettä antea. Nämä pisteet menevät koko pelin voittajalle.

Kun rahasta pelataan, täytyy ennen peliä sopia pisteiden arvo rahassa. Japanissa tyypillisiä arvoja ovat 0,3 (ten san), 0,5 (ten go) ja 1 (pin). Ne tarkoittavat 30, 50 tai 100 jeniä 1 000 pistettä kohden. Kun kymmenen jeniä on noin 6,5 senttiä, 30 000 pistettä on siis joko 58,50 euroa, 97,50 euroa tai 195 euroa.

Itse voisin kuvitella pelaavani esimerkiksi 50 sentin peliä, jolloin 30 000 pistettä olisi 15 euroa ja voittajan antesta saama potti 10 euroa. 10 sentin pelissä 30 000 pisteen arvo olisi kolme euroa ja ante-potti kaksi euroa.