Amerikkalainen mahjong
Naisten mahjong
1920-luvun suuren mahjong-kuumeen laannuttua peli jäi Yhdysvalloissa muiden villitysten jalkoihin. Pelillä oli kuitenkin ystävänsä, jotka ratkaisivat vuonna 1937 erilaisten sääntöjen sekamelskan perustamalla National Mah Jongg Leaguen (NMJL). Maajh – The American Version of an Ancient Chine Game -kirjassa kuvattiin aivan erilainen mahjong.
Tässä pelissä ei tunneta choweja, mutta sen sijaan käytetään kaikenlaisia kummallisia käsiä, joissa on ”nättejä yhdistelmiä”, kuten vuosilukuja (esimerkiksi numerot 1984 samasta maasta), NEWS-tuulia ja muuta ovelaa. Peli perustuu korttiin, jossa on lueteltu kaikki sallitut kädet. Kortit vaihtuvat kerran vuodessa, jotta peli pysyy tuoreena.
Tämän oudon amerikkalaismahjongin pelaajista valtaosa on naisia. Peliä kutsutaan myös juutalaismahjongiksi, koska juutalaisilla on pelaajissa vahva edustus, mutta sukupuoli on kuitenkin vahvempi tekijä. Peli on hieman mummoutunut, kun äidiltä tyttärelle -perinne pääsi välillä katkeamaan, mutta internetin kautta uudet sukupolvet ovat taas tutustuneet peliin.
Tunnusomaisia piirteitä
- 152 tiiltä eli täysi setti, kukat ja vuodenajat ja kahdeksan jokeria
- noin 50 erilaista kättä, jotka on listattu vuosittain vaihtuvassa kortissa
- ei choweja, mutta jokereilla voi tehdä viiden ja kuuden tiilen settejä
- jaon alussa tehdään charleston, jossa pelaajat vaihtavat tiiliä keskenään
- peli kestää niin monta jakoa kuin pelaajat haluavat
- idällä ei ole erityisasemaa
Tarkempia yksityiskohtia
Muuta huomionarvoista
Tom Sloperin The Red Dragon & The West Wind -kirja käsittelee amerikkalaista mahjongia hyvin kattavasti. Lue lisää kirjasivulta.