Mahjong-setin ostaminen

Mahjong-settiä ostaessa on muutama asia huomioitavaksi:

  1. Millä säännöillä pelaat? Kaikista seteistä löytyy samat 136 perustiiltä, mutta lisävarustelussa on eroa. Riichin pelaaja haluaa punaiset viitoset, mutta ei tarvitse kukkia. Mahjong Competition Rules tarvitsee kahdeksan kukkaa. Jenkki-mahjongiin tarvitaan kukkien lisäksi kahdeksan jokeria. Tarkista siis, että setti on yhteensopiva pelitapasi kanssa (tai pelaa WSOM-säännöillä tai klassisilla japanilaisilla, jotka tarvitsevat vain ne perustiilet).
  2. Tarvitsetko länsimaiset numerot? Kaikissa seteissä ei ole länsimaisia indeksejä apuna. Tämä on ongelma lähinnä merkkien kohdalla, jonkin verran myös tuulien. Kyseessä ei ole iso ongelma, mutta jos peliseurasi on satunnaisempaa ja vaihtelevampaa, voi olla helpompaa, jos tiilissä on länsimaiset numerot. Lunttilapuillakin pärjää, mutta eihän sellainen kieltämättä houkuttele pelaamaan.
  3. Paljonko haluat sijoittaa rahaa? Mahjong-settien kohdalla halvalla ei saa hyvää, joten jos haluat oikein halvan setin, varaudu siihen, että se on jollain tapaa vähän huono. Sitä paitsi, mahjong-tiilissä pätee sama kuin pokerichipeissä: jos innostut, päädyt kuitenkin katumaan halpaa settiäsi ja hankit paremman tilalle. Kannattaisiko saman tien ostaa kunnollinen?
  4. Minkänäköisen setin haluat? Valinnanvaraa riittää, varsinkin jos ei kaipaa länsimaisia numeroita ja siten suotta rajoita mahdollisuuksia. Haluaako japanilaistyyliset pienet tiilet vai isot kiinalaistyyliset tiilet? Muovia vai luuta ja bambua? Perinteiset valkoiset värillisellä taustalla vai vaikkapa kokomustat? Vaiko kenties vintage-setin 1950-luvun malliin? Tarjontaa on, ja tiukka paikka on, kun nautinnollisen kauppojen selailun jälkeen on lopulta tehtävä valinta.
  5. Pitäisikö olla matkasetti? Mahjong-tiilet ovat painavia. Jos tiedät kuljettelevasi settiäsi paikasta toiseen, kannattaa ostoksilla valita vähän kevyempi ja pienempi setti. Materiaaleissa on eroa, samoin settien koteloissa.

Settien oheistarvikkeet vaihtelevat, mutta niistä ei kannata liiemmin välittää. Nopat tulevat mukana jotakuinkin joka setissä ja ne ovat helpot korvata tarvittaessa. Useimmissa seteissä tulee mukana jonkinlaiset pistetikut tai pelimerkit, mutta jos pisteenlaskuvälineitä ei setissä ole, ne voi korvata ostamalla uudet, käyttämällä pokerimerkkejä tai kynää ja paperia.

Setissä voi tulla säännöt, mutta useimmissa tapauksissa ne kannattaa käyttää takansytykkeinä. Seteissä tulee erilaisia tuuliosoittimia. Tuuliosoittimia on moneen lähtöön, mutta jos setissä ei sellaista tule, ei sekään katastrofi ole. Myös tuuliosoittimia voi ostaa erikseen.

Kauppoja Suomessa

Mahjong-setin ostaminen Suomesta ei ole aivan joka paikan juttu. Lautapeleihin erikoistuneet liikkeet kuten Lautapelit.fi myyvät settejä, mutta valikoimat ovat pienet ja hieman satunnaiset.

Suomesta ostettu setti maksaa noin 65–85 euroa ja postikulut päälle. Setit ovat yleensä hyvää perustasoa, tavanomaisia tuontisettejä, joissa on länsimaiset numerot.

Kauppoja ulkomailla

Riichi-harrastajat tilaavat japanilaiset settinsä Japanin Amazonista. Mahjongseurat järjestävät joskus kimppatilauksia, joissa saa säästöä postikuluista. Veroineen ja postikuluineen japanilainen mahjongsetti maksaa noin 150 euroa pelimaton kanssa; pelkät tiilet saa halvemmalla.

Yellow Mountain Importsilla on laaja valikoima erilaisia amerikkalaisia ja kiinalaisia mahjong-settejä. Näitäkin voi katsella Amazonin kautta.