Mahjongia tavallisilla korteilla
Jos haluaa kokeilla mahjongin pelaamista pienellä vaivalla, se onnistuu, mikäli vain omistaa neljä tavallista korttipakkaa — mieluusti tietenkin keskenään samanlaisia, mutta jos joukossa on esimerkiksi samanlaisia, mutta erivärisellä taustalla varustettuja pakkoja, se tuskin aiheuttaa ongelmia.
Pakkoja pitää olla neljä, sillä jokainen mahjong-tiili esiintyy setissä neljä kertaa.
Maatiilet. Tavalliset maatiilet korvataan tietysti korteilla 1-9. Tarvitset siis kolmen maan numerot 1-9 jokaisesta neljästä pakasta. Käytä vaikkapa ruutuja merkkeinä, ristejä palloina ja patoja bambuina. Nelivärinen korttipakka auttaisi tässä, mutta jos neljää sellaista ei löydy, on jo helpompaa hankkia pakka oikeita mahjong-kortteja… Nelivärinen pakka on muuten hauska keksintö, jota suosittelen kortinpelaajille.
Lohikäärmeet. Lohikäärmeinä käytetään kuningattaria. Jos haluaa säilyttää joissain länsimaisissa mahjong-muunnelmissa olevan yhteyden maiden ja lohikäärmeiden välillä, punainen lohikäärme on ruutukuningatar, valkoinen ristikuningatar ja vihreä patakuningatar.
Tuulet. Tuulina voi käyttää kuninkaita. Tuulien ja korttipakan maiden välinen yhteys onkin sitten hankalampi juttu. Jos pelaajille joku tietty korttipakan maiden järjestys on luonteva, suosittelen käyttämään sitä ja yhdistämään maat ja tuulet siten, että tuulien järjestys on itä, etelä, länsi ja pohjoinen. Itselleni esimerkiksi luontevin maiden järjestys on venäläisen preferanssin huutokauppajärjestys pata, risti, ruutu ja hertta, jolloin järjestäisin tuulet siten, että pata on itä, risti on etelä, ruutu on länsi ja hertta on pohjoinen.
Kukat ja vuodenajat. Kukkina ja vuodenaikoina voi käyttää esimerkiksi sotilaita. Jos pelaa muunnelmaa, jossa kukkien ja vuodenaikojen järjestyksellä on väliä, niin silloin se on tietysti sama kuin tuulissa. Patatuulen pari on patasotilas. Muista, että tarvitset kukkiin ja vuodenaikoihin vain kaksi sotilasta kustakin maasta, et kaikkia neljää. Jos haluat erotella kukat ja vuodenajat toisistaan, voit käyttää kymppejä, mutta pelkkien sotilaiden käyttäminen on selkeämpää.
Tämä artikkeli perustuu Gareth Saundersin pelikortti-mahjongiin.