Pelivälineet

Mahjongin pelaamiseen tarvitaan setti tiiliä (tai pakka kortteja). Pelivälineitä on moneen lähtöön ja vaadittavat välineet riippuvat siitä, millä säännöillä pelataan. Perussetti on kuitenkin aina sama ja siihen kuuluvat seuraavat tiilet. Kukin yksittäinen tiili esiintyy setissä neljä kertaa.

Täydellinen setti on tavallisesti 144 tiilen kokoinen. Siihen sisältyy 36 tavallista tiiltä kolmesta eri maasta, yhteensä 108 tiiltä, 28 arvotiiltä (tuulet ja lohikäärmeet) ja 8 kukkaa tai vuodenaikaa. Lisäksi useimmissa seteissä on vielä neljä tyhjää tiiltä, eli yhteensä 148 tiiltä.

Mahjong-tiilet ovat nykyään yleensä muovisia, mutta myös bambuisia ja bambusta ja luusta tehtyjä settejä näkee. Muovi on kuitenkin käytännöllisin ja usein myös aivan tarpeeksi tyylikäs vaihtoehto.

Lue lisää mahjong-settien hankkimisesta, erilaisista tiilistä tai mahjong-korteista. Katso ohjeet, miten mahjongia voi kokeilla tavallisilla pelikorteilla.

Tavalliset tiilet

Mahjong-tiilissä on kolme eri maata, joista jokaisessa on numerot 1-9. Numerot 2-8 ovat aivan perustiiliä, joissa ei ole mitään erikoista. Numeroita 1 ja 9 sanotaan päätytiiliksi (terminals). Maatiiliä on 36 kussakin maassa, yhteensä siis 108. Tiilissä voi olla länsimaiset numerot apuna tai ei, mutta jos setissä ei apuja ole, tarpeelliset ohjeet löytyvät täältä: kiinalaiset numerot.

1 dot2 dot3 dot4 dot5 dot6 dot7 dot8 dot9 dot
Pallot
(tai ympyrät). Palloykkönen on iso pallo, muissa tiilissä on 2-9 eriväristä pientä palloa. Alkuperäisessä rahamerkityksessä pallot edustavat yksittäisiä kolikoita.

1 bamboo2 bamboo3 bamboo4 bamboo5 bamboo6 bamboo7 bamboo8 bamboo9 bamboo
Bambut. Bambuykkösessä on kuvattuna lintu: joskus riikinkukko, joskus joku muu, riippuen setistä. Muissa tiilissä on bambuista muodostuvia kuvioita. Tämän maan alkuperäinen merkitys ei ollut bambut, maan kiinankielinen nimi tiao tarkoittaa nauhoja. Rahamerkityksessä bambut ovatkin nauhoja, joihin on sidottu sata kolikkoa (kiinalaisissa kolikoissa on tai oli reikä keskellä).

1 character2 character3 character4 character5 character6 character7 character8 character9 character
Merkit. Näissä tiilissä on päällä kiinalainen numero (ja nurkassa usein länsimainen numero) ja alla kiinalainen kirjoitusmerkki. Kirjoitusmerkkejä on kahta lajia, yksinkertaisempaa ja monimutkaisempaa. Tässä on kuvattuna monimutkaisempi. Merkki, wan, tarkoittaa myriadia. Yksi myriadi on sata sadan kolikon nauhaa eli 10 000 kolikkoa.

Arvotiilet

Maatiilien lisäksi on kaksi sarjaa arvotiiliä. Arvotiiliä on seitsemän erilaista, niitä on siis yhteensä 28.

East windSouth windWest windNorth wind
Tuulet. Tuulia on neljä, yksi kullekin ilmansuunnalle. Järjestyksessä vasemmalta oikealle ne ovat itä, etelä, länsi ja pohjoinen. Tämä on tuulien tavallinen järjestys mahjongissa. Länsimaisille pelaajille tarkoitetuissa seteissä on usein tuulissa kiinalaisen kirjoitusmerkin lisäksi kirjaimet E, S, W ja N, mutta kiinalaiset kirjainmerkit kannattaa silti opetella tunnistamaan.

red dragongreen dragonwhite dragon
Lohikäärmeet. Nimi ”lohikäärmeet” on länsimaista hapatusta, mutta sillä nimellä nämä tiilet kuitenkin tunnetaan. Punainen lohikäärme, 中, tarkoittaa ”keskusta”. Merkki on sama, jota käytetään Kiinan valtiosta (joka on kiinalaisille luonnollisesti maailman keskus). Tiilessä voi myös esiintyä kirjain C, joka tulee sanasta chung. Vihreän lohikäärmeen merkki, 發, on osa sanontaa, joka tarkoittaa rikastumista. Roomalainen kirjain merkissä on F, joka tulee sanasta fa. Valkoinen lohikäärme on toisinaan tyhjä tiili (etenkin japanilaisissa seteissä), mutta yleensä tiilessä on musta tai sininen kehys. Kehyksen sisällä voi olla kirjain P, joka tulee sanasta pai.

Kukat ja vuodenajat

1 flower2 flower3 flower4 flower1 season2 season3 season4 season

Kukat ja vuodenajat ovat poikkeus: ne esiintyvät kukin vain kerran. Yhteensä niitä on kahdeksan, jolloin kukkia ja arvotiiliä on yhteensä 36, kuten kunkin maan tiiliä. Sekä kukkia että vuodenaikoja nimitetään yleensä kukiksi, sillä niillä on pelissä harvoin eroa.

Sekä kukat että vuodenajat on numeroitu 1-4. Tavallisimmat kukat ovat 1. luumu, 2. orkidea, 3. krysanteemi ja 4. bambu. Vuodenajat ovat 1. kevät, 2. kesä, 3. syksy ja 4. talvi. Joissain säännöissä kullakin tuulella on oma kukkansa ja vuodenaikansa: tällöin tuulet menevät tutussa järjestyksessä 1. itä, 2. etelä, 3. länsi ja 4. pohjoinen.

Kukat ja vuodenajat voivat olla myös eri näköisiä, sillä näissä tiilissä kaivertajan vapaus on korkeimmillaan. Joissain seteissä kukkia on enemmänkin. Esimerkiksi singaporelaisissa tiilissä on vielä kolmas neljän kukkatiilen sarja, eläintiilet. Isoimpia ovat thai-setit, joissa voi olla jopa 24 ylimääräistä kukkaa tai jokeria.

Muuta

Jokerit. Amerikkalaisissa seteissä on lisäksi kahdeksan jokeritiiltä, joissa yleensä lukee ”JOKER”. Myös aasialaisissa seteissä voi tulla jokereita mukana: niissä lukee yleensä kiinaksi 百搭, ”sata yhteyttä”.

Varatiilet. Useimmissa seteissä tulee lisäksi tyhjiä varatiiliä. Niillä voi korvata kadonneen tai särkyneen tiilen.

Punaiset viitoset. Japanilaisissa mahjong-seteissä on lisäksi neljä punaista viitosta: yksi kuhunkin maan ja ylimääräinen palloviitonen (ainakin näin on ollut kaikissa tähän asti näkemissäni seteissä). Japanilaisissa seteissä ei kuitenkaan ole kuin neljä kukkaa, eikä useinkaan varatiiliä.

Luut. Mahjongin pisteenlaskua tehdään perinteisesti luilla, jotka ovat nykyisin tavallisesti muovia. Niitä on useimmissa seteissä erinäinen määrä. Jos ne puuttuvat, ei syytä huoleen, sillä pisteenlaskua voi tehdä kynällä ja paperilla tai vaikka pokerichipeillä. Hongkongilaissa ja amerikkalaisissa seteissä onkin todennäköisemmin muovikolikoita. Lue lisää pisteluista.

Tuuliosoitin. Seteissä on usein jonkinlainen väline tuulien osoittamiseen. Tavallisimpia taitavat olla pienet pyöreät lätkät, joissa on tuulien symbolit. Toinen on tuulinoppa, jolle on pieni pidike. Myös pyöriviä sylintereitä esiintyy joissain seteissä. Pienillä lätkillä voi muistuttaa pelaajia siitä, kuka on mikäkin tuuli, mutta varsinaisesti tuuliosoitinta käytetään näyttämään, mikä on kierroksen vallitseva tuuli.

Noppia. Mahjongin pelaamiseen tarvitaan vähintään kaksi noppaa, mutta seteissä on tavallisesti neljä noppaa. Aasialaisten settien nopat ovat pieniä ja noppien ykköset ja neloset ovat punaisia. Ykkönen on lisäksi iso kuoppa.