Yksinkertaistetut mahjong-säännöt
Nämä säännöt perustuvat Tom Sloperin sivuilla olevaan yksinkertaistettuun kiinalaiseen mahjongiin.
Pelivälineiksi tarvitaan mahjong-tiilet. Oletan, että tunnette mahjong-tiilet. Jos ette, perehtykää niihin ensiksi. Käyttäkää vain perustiiliä, eli maa- ja arvotiiliä. Kukat ja vuodenajat jätetään siis pois pelistä.
Yksinkertaisinta on pelata neljällä pelaajalla, mutta ei haittaa, jos pelaajia on kolme.
Alkutoimenpiteet
Jokaisen jaon aluksi tiilet sekoitetaan. Laittakaa tiilet kuvapuoli alaspäin pöydälle ja sekoittakaa pontevasti. Ei haittaa, jos tiilet kääntyvät kuvapuoli ylöspäin, silloin vain käännätte tiilen taas nurin. Kun tiilet ovat sekaisin, pelaajat rakentavat neljä muuria. Muurit ovat 17 tiiltä pitkiä ja kaksi tiiltä korkeita rivejä. Muodostakaa muureista neliö pöydän keskelle.
Valitkaa ensimmäinen jakaja haluamallanne menetelmällä, vaikka noppaa heittämällä. Jatkossa jakovuoro siirtyy vastapäivään. Jakaja heittää kahta noppaa ja laskee nopanheiton tuloksen verran tiilipinoja edessään olevasta muurista, aloittaen oikeasta reunasta. Jakaja tekee muuriin pienen aukon laskettujen pinojen jälkeen.
Jos nopanheiton tulos oli esimerkiksi 8, jakaja laskee kahdeksan pinoa muurin oikeasta reunasta ja tekee raon 8. ja 9. pinon väliin.
Pelaajat ottavat nyt itselleen aloitustiilensä. Tiilet otetaan muurin aukon vasemmalta puolelta. Tiiliä poimitaan muurista myötäpäivään, mutta pelaajien vuorot kulkevat vastapäivään. Jakaja aloittaa poimimalla muurista kaksi nippua, yhteensä neljä tiiltä. Sen jälkeen vuoroon tulee pelaaja jakaja oikealla puolella ja niin edelleen.
Tiiliä poimitaan kahden tiilen nipuissa, kunnes kaikki ovat ottaneet kuusi nippua eli 12 tiiltä. Sen jälkeen jokainen ottaa muurista yhden tiilen ja jakaja vielä lopuksi yhden (tavallisesti jakaja ottaa kaksi viimeistä tiiltään samalla kertaa, jolloin jakaja ottaa muurista 1. ja 3. pinon päällimmäiset tiilet eli ne, jotka jakaja saa, jos hän ottaisi tiilet yksi kerrallaan).
Nyt jakajalla on 14 tiiltä ja muilla pelaajilla 13 tiiltä. Laittakaa tiilet eteenne pystyyn siten, että kukin näkee vain omat tiilensä. Tiilet saa järjestellä haluamallaan tavalla, mutta tiilistä kannattaa tehdä yksi siisti rivi, jossa ei ole toisistaan erottuvia ryhmiä.
Pelin tavoite
Pelaajien tavoitteena on tehdä valmis mahjong-käsi ennen muita pelaajia. Valmiissa mahjong-kädessä on neljä settiä ja pari. Pari tarkoittaa kahta samanlaista tiiltä. Setti on kolmen tiilen yhdistelmä, eli voittokädessä on 14 tiiltä (4 x 3 + 2).
Setit voivat olla joko pungeja tai choweja.
Pungissa on kolme samanlaista tiiltä. Kaikkien tiilien on oltava täysin identtisiä, eli pungissa ei voi olla esimerkiksi bambu-, pallo- ja merkkiviitosta.
Chowissa on kolme peräkkäistä numeroa samasta maasta. Chowia ei voi tehdä eri maata olevista tiilistä, eikä sitä voi myöskään tehdä lohikäärmeistä tai tuulista.
Setit ovat aina tasan kolmen tiilen pituisia. Mahjongissa ei tunneta esimerkiksi neljän tai viiden tiilen suoria. Neljä samaa -yhdistelmiä käytetään kyllä, ne ovat nimeltään kong, mutta tästä yksinkertaisesta versiosta ne on jätetty pois.
Valmis mahjong-käsi voisi olla esimerkiksi tällainen:
Pelin kulku
Jakaja aloittaa pelin. Tavallisesti pelaaja nostaa vuorollaan yhden tiilen, jolloin hänellä on kädessään 14 tiiltä, ja viskaa sitten yhden pois. Koska jakaja sai alussa käteensä 14 tiiltä, hän ei ensimmäisellä vuorollaan nosta tiiltä.
Jakaja tarkistaa nyt, onko hänellä voitokas käsi. Jos on, asian kunniaksi kannattaa juoda kakkukaffet, sen verran harvinaisesta tapauksesta on kyse. Mikäli jakaja ei voita heti alkuunsa, hän viskaa kädestään yhden tiilen pois, jolloin hänellä on 13 tiiltä kädessään. Viskatut tiilet laitetaan muurin keskelle kuvapuoli ylöspäin.
Vaikka mahjongissa on tarkoitus tehdä käteen settejä, valmiita settejä ei näytetä muille pelaajille. Ne pidetään piilossa ja niitä saa muokata vielä niin halutessaan. Valmiita settejä ei kannata myöskään paljastaa muille pelaajille erottelemalla niitä kädessä omiksi ryhmikseen.
Viskausten poimiminen
Joissain tilanteissa toisen pelaajan viskaaman tiilen saa poimia itselleen. Vain viimeisin viskaus on vapaata riistaa. Jos kukaan ei halua tiiltä, seuraava pelaaja nostaa tiilen muurista. Viskattu tiili pitää vaatia itselleen muutamassa sekunnissa, pidempään odottelu hidastaa peliä. Nopeat syövät, hitaat eivät, mutta pelivauhti kannattaa toki sovittaa omalle porukalle sopivaksi.
Viskauksen saa ottaa vain, jos sillä saa setin tai voittokäden valmiiksi. Paria ei saa muodostaa viskatulla tiilellä. Viskattua tiiltä ei myöskään saa ottaa käteen jemmaan, vaan tiilen on tultava osaksi settiä, joka paljastetaan pöydälle.
Chow. Chow’n eli suoran saa tehdä vain järjestyksessä edellisen (eli vasemmalla puolella istuvan) pelaajan viskauksesta. Kun pelaaja haluaa tiilen chow’ta varten, hän sanoo ”chow” tai ”chi” (tai ”mulle toi!”).
Pung. Pungiin saa ottaa tiilen kenen tahansa viskauksesta. Pungiin saa ottaa myös sellaisen tiilen, jonka joku toinen on huutanut chowiinsa: pung menee chowin edelle (mutta jos toinen pelaaja on jo ehtinyt paljastaa chowinsa, punginhuutaja myöhässä eikä saa tiiltä). Kun pelaaja haluaa tiilen pungia varten, hän sanoo ”pung”.
Voitto. Voittokäden viimeistelevän tiilen saa ottaa keneltä tahansa, tuli tiili sitten chowiin, pungiin tai pariin. Tämä on ainoa tilanne, jolloin pariin saa ottaa tiilen viskauksesta. Voittaminen menee punginkin edelle. Jos kaksi pelaajaa haluaa voittaa samalla tiilellä, tiilen saa se, joka on viskaajasta seuraavana vastapäivään. Voitokas pelaaja kiljaisee ”mahjong”!
Kun pelaaja on poiminut viskauksen itselleen, hän paljastaa setin, johon tiili tulee. Sen jälkeen setti on koko loppujaon ajan esillä, eikä sitä voi enää muuttaa.
Jos viskauksen ottanut pelaaja ei voittanut tällä tiilellä, hänen on nyt viskattava kädestään yksi tiili pois. Mikäli kukaan ei halua tätä viskausta itselleen, vuoro siirtyy seuraavalle pelaajalle vastapäivään. Pung-huudoissa voi siis käydä niin, että joku pelaajista menettää vuoronsa. Sellaista sattuu!
Jos viskattua tiiltä ei halua kukaan, seuraava pelaaja nostaa tiilen muurista. Muistakaa, että muuria syödään myötäpäivään, mutta vuorot kulkevat vastapäivään.
Jaon loppuminen
Jako päättyy kun joku voittaa tai kun kukaan ei voita.
Jos joku pelaajista saa valmiin voittokäden joko viskauksesta tai muurista nostamallaan tiilellä, hän sanoo ”mahjong” ja näyttää kätensä muille pelaajille. Kaikki onnittelevat voittajaa ja pisteet lasketaan.
Jos muuri loppuu ennen kuin kukaan voittaa, jako on tasapeli.
Pisteenlasku
Koska pisteenlasku on mahjongin mutkikkain osa, jätämme sen käytännössä kokonaan pois. Aluksi on hyvä keskittyä pelin rakenteen hallitsemiseen ja ripeästi pelaamisen opettelemiseen. Pisteistä pelaaminen on hauskempaa, kun peli etenee nopeasti ja ehditään pelata useampia jakoja.
Merkitkää siis jaon voittajalle yksi piste ja sillä hyvä. Jos haluatte hienostella, voitte antaa voittajalle bonusta yhden pisteen jokaisesta lohikäärme- ja tuulipungista.
Seuraava jakaja
Jakajan vaihtumisessa on kaksi käytäntöä. Jakovuoro kiertää vastapäivään seuraavalle pelaajalle, mutta monissa aasialaisissa säännöissä jakovuoro säilyy samalla pelaajalla, mikäli tämä voittaa tai tulee tasapeli. Jos joku muu kuin jakaja voittaa, jakovuoro siirtyy seuraavalle pelaajalle.
Kokonainen peli
Amerikkalaisessa mahjongissa pelataan yksittäisiä jakoja niin kauan kuin pelaajia huvittaa. Kiinalaisessa mahjongissa pelataan, kunnes jakovuoro on kiertänyt pöydän ympäri neljä kertaa – siis vähintään 16 jakoa. Japanilaisessa mahjongissa pelataan kaksi kierrosta eli vähintään kahdeksan jakoa.
Alkuvaiheessa kannattaa pelata lähinnä niin kauan kuin aikaa riittää. 16 jaon pelaaminen vie aloittelijoilta monta tuntia, eikä sellaiseen kannata sitoutua jos ei ole varma, että aikaa ja halua riittää. Kun taidot kasvavat, pelaaminen nopeutuu, mutta harjoitteluvaiheessa kannattaa pelata niin monta jakoa kuin huvittaa ja lopettaa sitten. Reilua toki olisi, jos jakovuoro ehtisi kiertää kaikille pelaajille yhtä monta kertaa, mutta ei silläkään suurta väliä ole.
Virhetilanteet
Harjoitteluvaiheessa sattuu ja tapahtuu ja erilaisten pelivirheiden kanssa kannattaa olla armollinen. Tärkeää on ratkaista ongelmat niin, että niistä selvitään mahdollisimman nopeasti ja peli voi jatkua. Jos peli menee ihan sekaisin, laittakaa jako uusiksi.