Vaihtelua riichin säännöissä

Jenn Barrin Jenn’s Corner -kolumni #27 käsitteli riichin erilaisia sääntöversioita. Riippuen siitä missä pelaa, säännöt vaihtelevat runsaasti. Vieraassa seurassa kannattaakin tarkistaa tietyt yksityiskohdat, jos ei muuten tiedä, millä säännöillä peliseura pelaa.

Seuraavat sääntöjen kohdat vaihtelevat riichin säännöissä eniten:

  • Akadora: Punaiset viitoset, jotka ovat voittokädessä yhden tuplauksen arvoisia.
  • Atozuke: ”Takaoven voitto”, eli tilanne, jossa voitto varmistuu vasta pisteitä laskettaessa.
  • Barenchan tai Paarenchan: Jakajan kahdeksas peräkkäinen voittokäsi on automaattisesti limiittikäsi.
  • Tupla-yakuman: Voittokäsi voi olla useamman limiitin arvoinen.
  • Ippatsu: Bonus siitä, että voittaa ensimmäisellä kierroksella riichi-ilmoituksen jälkeen.
  • Kandora: Kongeista avattavat ylimääräiset dorat.
  • Kanuradora: Riichillä voittava pelaaja voi avata kong-dorien alta ylimääräiset dora-tiilet.
  • Kuikae: Pelaaja huutaa tiilen chowiin ja heittää pois saman tiilen tai tiilen, joka voisi korvata tämän tiilen kyseisessä chowissa (esimerkiksi huudolla 6 chowiin 678 tiili 9).
  • Kuitan: Pelkkiä tavallisia -käsi (tanyao) kelpaa myös avoimena.
  • Nagashi mangan: Tasapelissä saatava voitto, kun kaikki viskaukset ovat arvo- tai päätytiiliä.
  • Renhou: Ihmisen siunaus -käsi, eli voitto ensimmäisen kierroksen viskauksella on limiittikäsi.
  • Ryanhanshibari: Kun pöydällä on viisi merkkiä, voittokäden minimi nousee kahteen yakuun.
  • Tempai renchan: Jakaja pysyy tasapelissä jakajana, mikäli hänellä on odotuskäsi.
  • Tochuryukyoku: Jako keskeytyy, jos kaikki pelaajat viskaavat saman tuulen ensimmäisenä viskauksena, kaikki ilmoittavat riichin, kolme pelaajaa voittaa samalla viskauksella, jaossa tulee jollekulle yhdeksän eri pääty- tai arvotiiltä tai tehdään neljä kongia.
  • Uradora: Riichillä voittava pelaaja saa doran alta ylimääräisen doran.
  • Yakitori: Rangaistus pelaajille, jotka eivät voita yhtäkään jakoa pelin aikana.

EMA:n säännöt

Euroopan mahjong-liiton säännöissä on mukana paljon sääntöjä, joita ei enää käytetä Japanissa. Voimassa ovat akadora, atozuke, ippatsu, uradora, kandora, kanuradora, nagashi mangan, renhou, ryanhanshibari, tempai renchan ja tochuryukyoku. Varsinkin ryanhanshibari mielletään Japanissa vanhanaikaiseksi.

Tupla-yakuman on voimassa tietylle joukolle käsiä. Tätäkään sääntöä ei juuri Japanissa käytetä, vaikka se oli aikaisemmin yleinen.

Kuitan ei ole käytössä. Yakitori on Euroopassa yleinen sääntö, mutta sitä ei otettu mukaan EMA:n sääntöihin.

Japanin mahjong-hallit

Japanin mahjong-halleissa pelataan joko lyhyitä pelejä, joissa pelataan vain itäkierros tai täyspitkiä idän ja etelän pelejä, molemmat tavat ovat varsin suosittuja. Tavoitteena on kuitenkin pelata mahdollisimman nopeasti. Lähes kaikkialla voimassa ovat akadora, atozuke, ippatsu, uradora, kandora, kanuradora, kuitan ja nagashimangan. Akadorasta voi saada lisäbonuksen.

Barenchan, tupla-yakuman, ryanhanshibari ja yakitori ovat hyvin harvinaisia sääntöjä.

Renhou on voimassa, mutta tavallisesti vain manganin (8 000 pistettä) arvoinen. Tempai renchan on yleinen, mutta monet paikat edellyttävät jakajan voittavan pysyäkseen jakajana. Tochuryukyoku on lähes kokonaan kuollut sääntö.

Japan Professional Mahjong League (JPML) A-säännöt

Nämä ovat erittäin konservatiiviset ammattilaisten säännöt, jotka yrittävät vähentää tuurin osuutta mahdollisimman paljon. Sellaista hakevien kannattaa kokeilla tätä sekoitusta. Dora-tiiliä on mukana paljon vähemmän, joten pisteet ovat tavallisesti pienempiä.

Säännöissä ovat mukana atozuke, kuikae, kuitan, renhou manganin arvoisena, tempai recnhan ja tochuryukyoku. Sen sijaan akadora, barenchan, tupla-yakuman, ippatsu, uradora, kandora, kanuradora, nagashi mangan, ryanhanshibari ja yakitori eivät ole voimassa.

Japan Professional Mahjong League B-säännöt

B-säännöt ovat hieman ”jännittävämmät” kuin A-säännöt ja niitä käytetään joissain turnauksissa. Manganin ja hanemanin arvoisia käsiä nähdään näillä säännöillä enemmän, kun mukana on enemmän dora-tiiliä.

Mukana ovat atozuke, ippatsu, uradora, kandora, kanuradora, kuitan, nagashi mangan, manganin arvoinen renhou, tempai renchan ja tochuryukyoku. Poissa ovat akadora, barenchan, tupla-yakuman, kuikae, ryanhanshibari ja yakitori.