Mahjong-opas

World Series of Mahjongin tulokset

Nyt on saatu englanninkielisiä tuloksia ja lehdistötiedotteita, joten lisätietoja taannoisista WSOM-peleistä on tarjolla myös kiinaa ymmärtämättömille. Tutkailin turnauksen sivuja tarkemmin ja huomasin muutamia kiinnostavia yksityiskohtia muun muassa turnauksen säännöistä. Korjailen myös aikaisempaa väärää informaatiota.

Nyt on saatu englanninkielisiä tuloksia ja lehdistötiedotteita, joten lisätietoja taannoisista WSOM-peleistä on tarjolla myös kiinaa ymmärtämättömille. Tutkailin turnauksen sivuja tarkemmin ja huomasin muutamia kiinnostavia yksityiskohtia muun muassa turnauksen säännöistä. Korjailen myös aikaisempaa väärää informaatiota.

Voittajaksi tosiaan selviytyi 34-vuotias hongkongilainen Alex Ho Kwok-Hung, joka oli finaalikierroksen alussa viimeisenä neljästä pelaajasta. Hän kuitenkin selviytyi voittoon parin viimeisen käden aikana, ohittaen siihen asti johdossa olleen japanilaisen Shigeru Aonon. Koska Aono viskaili lopussa voittotiiliä muutamassa jaossa, hän jäi lopulta neljänneksi.

Voittaja sai puolen miljoonan dollarin lisäksi päheän kaulakorun. Kuva on vieressä, korun tyylikkyydestä voi olla montaa mieltä. Arvokas se on ja tietysti sitäkin hienompaa on olla mahjongin maailmanmestari, sitähän koru merkitsee.

Oletin automaattisesti, että turnauksessa käytettiin virallisia kiinalaisia sääntöjä, mutta sepäs ei pidäkään paikkaansa! World Series of Mahjongilla on omat sääntönsä. Kyseessä on samantapainen kuvioihin perustuva järjestelmä kuin viralliset kiinalaiset, mutta tämä on astetta yksinkertaisempi: erilaisia kuvioita on vain 44.

Kirjoittelen nämäkin säännöt näille sivuille, mutta sääntöjen tunnusomaisia piirteitä ovat näin lyhyesti:

 • ei kukkia
 • 14 tiilen kuollut muuri
 • jakaja vaihtuu aina
 • yhdessä jaossa kullakin pelaajalla on kolme minuuttia aikaa, 15 sekuntia kierrosta kohden
 • ajan ylittämisestä menettää 5 pistettä / 15 sekuntia, sekä joka kierroksella että pelin lopussa
 • 44 kuvioon perustuva pisteenlasku
 • tavalliset arvokädet
 • pisteitä kongeista ja piilotetuista pungeista, tuplachoweista, suorista ja päätytiilistä
 • viiden pisteen minimi (melko pieni)
 • voittaja saa aina kolme kertaa käden arvon
 • viskaaja maksaa käden yli 30 pisteen menevän osuuden

Kyseessä on aika kätevänoloinen säännöstö, samantyylinen kuin viralliset kiinalaiset, mutta hivenen selkeämpi. Täytyypä kokeilla joskus, valitettavasti Four Winds ei tunne näitä sääntöjä oletuksena. Tuo viskaussääntö on aika siisti, pystyyköhän Four Windsiin virittelemään sellaisen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *